O starém židovském hřbitově pod domy

Když se člověk prochází pražskými ulicemi, doslova kráčí po vrstvách historie, které se tu ukládaly po stovky let. Pod povrchem města se neskrývají jen zbytky někdejších budov nebo závozy, ale také pozůstatky dávných hřbitovů, které byly sice zrušeny, ale jejich stopy hluboko pod zemí stále přetrvávají.

Jedno takové místo najdete, když projdete Vladislavovou ulicí nedaleko moderního obchodního domu Quadrio. Pokud byste někde v Praze měli pocítit přítomnost něčeho nadpřirozeného, pak právě tady byste měli být obzvláště pozorní.

Kdysi zde stál židovský hřbitov, druhý nejstarší v Praze. Tento hřbitov zanikl v roce 1478 a možná by se na něj časem zapomnělo, kdyby při každé přestavbě a terénních úpravách nenacházeli dělníci staré hroby. Podle židovských předpisů by však měly hroby zůstat nedotčené na věčné časy, což znamená, že jejich přemístění nepřicházelo v úvahu.

A tak zde hroby zůstaly, zality betonem a zakryty moderními kancelářskými budovami. Je otázkou, zda tato betonová vrstva skutečně postačuje jako ochrana před možnými nadpřirozenými jevy. Zdá se, že dnešní investoři a developeři se takových věcí příliš neobávají.

Dnes se tomuto místu říká Židovská zahrada a nachází se ve vnitrobloku budovy České spořitelny. Pod malým nádvořím jsou podzemní garáže a pod nimi… no, teď už sami víte, co se tam nachází. Kdo ví, jaké příběhy se v těchto hlubinách stále skrývají a čekají na své odhalení.