Kterak andělé Staronovou synagogu zachránili

Staronová synagoga na Starém Městě pražském patří k nejstarším synagogám v Evropě. Okolní Židovské Město prošlo mnoha pohnutými osudy, až zcela zmizelo, ale Staronová synagoga jako by měla svého ochránce, který vždy zajistil, že unikla všem okolním katastrofám, požárům i snahám o přetvoření starého města v novou metropoli.

Když v roce 1558 vypukl v Židovském Městě požár, zachvátil mnoho domů a postupně se blížil i k synagoze. Domy padaly jeden po druhém pod náporem plamenů a požár se nedařilo zastavit. Stalo se, co se stát muselo – požár se šířil a plameny už začaly olizovat zdi Staronové synagogy.

Nevěstilo to nic dobrého, ale právě než se mělo toto zlé znamení pro všechny pražské Židy naplnit, přilétli dva holubi a v tu chvíli plameny ustaly. Lidé poznali a staří kmetové pak vyprávěli, že ti holubi byli ve skutečnosti andělé. Stejní andělé, kteří kdysi v dávných časech přinesli kamenné kvádry ze Šalamounova chrámu v Jeruzalémě, aby z nich v Praze byla synagoga postavena.

A tak byla Staronová synagoga vyšší mocí zachráněna. A ti nemnozí, kteří se prý dostali na její půdu, kam je však dosud vstup zakázán, vyprávějí, že na ní jsou stopy plamenů viditelné dodnes.